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WHAT RULES APPLY? 
 

MEDICAL CARDS 
 

CELL PHONE USE 
 

GENERAL QUESTIONS 



WHAT RULES APPLY? 

Section 390.3(f)(2) of the FMCSR states that 
transportation performed by the Federal 
government, a State government, or a political 
subdivision of a State, is exempt from the FMCSR.   
  
The state law that adopted the FMCSR, however, 
brought government operations back into the 
regulations.  Section 480.15(6) of Act 181 states 
that government transportation must comply with 
the following parts of the FMCSR: 
 



WHAT RULES APPLY? 

• Part 382, Controlled Substance and Alcohol Use 
Testing; 
 

• Part 391, Qualifications of Drivers; 
 

• Part 392, Driving of Motor Vehicles; and 
 

• Part 393, Parts and Accessories Necessary for 
Safe Operation. 

 



WHAT RULES APPLY? 
EXEMPTIONS: 

Part 395, “Hours of Service for Drivers”, and 
 
Part 396, “Inspection, Repair, and 
Maintenance” are not included.   
 
Government operations are NOT subject to 
hours of service/log books or driver daily, 
and annual inspections. 

 



WHAT RULES APPLY? 
MCLA 257.603 
Government vehicles that are actively engaged in 
road maintenance may: 
 

(a) Park or stand, irrespective of this act. 
(b) Proceed past a red or stop signal or stop sign, 
but only after slowing down as may be necessary 
for safe operation. 
(c) Exceed the prima facie speed limits so long as 
he or she does not endanger life or property. 
(d) Disregard regulations governing direction of 
movement or turning in a specified direction. 
 



WHAT RULES APPLY? 
MCLA 257.603 
(6)The exemptions provided for by this section 
apply to persons, teams, motor vehicles, and other 
equipment while actually engaged in work upon 
the surface of a highway but do not apply to those 
persons and vehicles when traveling to or from 
work. The provisions of this CHAPTER governing 
the size and width of vehicles do not apply to 
vehicles owned by public highway authorities when 
the vehicles are proceeding to or from work on 
public highways. DOES NOT INCLUDE WEIGHT! 



CHANGES IN  
MEDICAL CARD LAW 

 
NATIONAL REGISTRY 

 
GRANDFATHER CARDS 



NATIONAL REGISTRY 

FMCSR 391.42 
 

All commercial drivers whose current 
medical certificate expires on or after May 
21, 2014, at expiration of that certificate 
must be examined by a medical professional 
listed on the National Registry of Certified 
Medical Examiners. 

nationalregistry.fmcsa.dot.gov 
 





Search: 



Doctor Information: 





MEDICAL CARDS: 

 
MCLA 480.14 
 

Grandfather rights cards expire 
December 31, 2014. 



CELL  
PHONE  

USE 
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392.82 Using a hand-held mobile 
telephone. 

 
• (a)(1) No driver shall use a hand-held 

mobile telephone while driving a CMV. 
 

• (2) No motor carrier shall allow or 
require its drivers to use a hand-held 
mobile telephone while driving a CMV. 



392.82 Using a hand-held mobile 
telephone. 

• (b) Definition. For the purpose of this section 
only, driving means operating a commercial 
motor vehicle on a highway, including while 
temporarily stationary because of traffic, a 
traffic control device, or other momentary 
delays. Driving does not include operating a 
commercial motor vehicle when the driver 
has moved the vehicle to the side of, or off, a 
highway and has halted in a location where 
the vehicle can safely remain stationary. 



392.82 Using a hand-held mobile 
telephone. 

 
• (c) Emergency exception. Using a 

hand-held mobile telephone is 
permissible by drivers of a CMV when 
necessary to communicate with law 
enforcement officials or other 
emergency services.  
 



QUESTIONS? QUESTIONS? 



CELL PHONES: 

 
FAQ’S 



Q: Are wired or wireless earpieces 
allowed? 

A: Yes. Hands-free use of a mobile 
telephone is allowed using either a wired 
or wireless earpiece, or the 
speakerphone function of the mobile 
telephone. Wireless connection of the 
mobile telephone to the vehicle for 
hands-free operation of the telephone, 
which would allow the use of single-
button controls on the steering wheel or 
dashboard, would also be allowed. 



Q: Are CMV drivers allowed to use push-to-talk 
mobile communications equipment 

while driving? 
 

A: Yes. Provided the driver does not reach for, dial, or hold the actual 
mobile telephone in his/her and while driving and the driver is able 
to touch the button needed to operate the push-to-talk feature from 
the normal seated position with the safety belt fastened.  

  
 Generally, the use of this type of communication equipment does 

not require drivers to take their eyes off of the forward roadway 
because the button used to enable the driver to communicate can 
be operated from the normal seated position with the safety belt 
fastened. 

  
 For example, if the mobile phone is mounted in a cradle or similar 

device near the driver, or there is a remote push-to-talk button near 
the vehicle controls to allow the driver to communicate without 
reaching for, dialing, or holding the actual mobile telephone in 
his/her hands while driving, the equipment may be used. 
 



Q: Are holders of a commercial driver’s 
license (CDL) subject to the regulation 
only when driving a CMV, as defined in 

49 CFR 383.5, or any vehicle? 
 

   
A: CDL holders are subject to the Federal 

rule only when driving a CMV. 
 



Q: What drivers are covered by the 
Federal rule: 

 intrastate or interstate?  
CDL holders?  

All CMVs? 
 A: The rule covers both drivers of CMVs in interstate and 

intrastate commerce (vehicles with a GVWR or CGVWR 
greater than 10,000 pounds). Also drivers who operate a 
vehicle transporting a quantity of hazardous materials 
requiring placarding under 49 CFR Part 172 or any 
quantity of a material listed as a select agent or toxin in 
42 CFR part 73.  

    If a CMV driver is employed by the State or a political 
subdivision of the State (e.g., county, city, township, 
etc.), FMCSA safety regulations (part 382, 391, 392, 
393) apply, even if the driver is only engaged in 
intrastate transportation. 



Q: What is required of the employer in 
terms of company policy or training? 

 

A: The rule does not require motor carriers to 
establish written policies in terms of company 
policy or training programs for their drivers. 
However, employers are prohibited from 
allowing or requiring their drivers to use hand-
held mobile phones. A motor carrier may 
establish policies or practices that make it clear 
that the employer does not require or allow 
hand-held mobile telephone use while driving a 
CMV in interstate commerce. The carrier is 
responsible for its drivers’ conduct. 
 
 



Q: Is dialing a phone number allowed 
under this rule? 

 
A: No. Dialing a mobile telephone while 

operating a CMV in interstate or intrastate 
commerce is prohibited by the rule. A 
driver can initiate, answer, or terminate a 
call by touching a single button on a 
mobile telephone, earpiece, steering 
wheel, or instrument panel – comparable 
to using vehicle controls or instrument 
panel functions, such as the radio or 
climate control system. 
 



Q: Can a driver reach for a mobile 
telephone even if he/she intends to use 

the hands-free 
function? 

 
A: No. In order to comply with this rule, a driver 

must have his or her mobile telephone located 
where the driver is able to initiate, answer, or 
terminate a call by touching a single button while 
the driver is in the seated driving position and 
properly restrained by a seat belt. If the mobile 
telephone is not close to the driver and operable 
while the driver is restrained by properly 
installed and adjusted seat belts, then the driver 
is considered to be reaching for the mobile 
phone, which is prohibited by the rule. 
 



THE END 
 
 

M/C Ofcr. Jim Malone 

989-619-3692 
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